Vroege vogels: Let op omgevallen schapen!

Deze tijd van het jaar is het belangrijk om schapen in de wei goed in de gaten te houden. De schapen zijn nu vaak topzwaar. Ze hebben nog een dikke vacht die soms door regen extra zwaar is. Daarnaast kunnen de vrouwtjes ook nog drachtig zijn. Hierdoor komen ze nog wel eens op hun rug terecht en kunnen ze niet meer zelf overeind komen. Dit is erg gevaarlijk voor schapen. Zie je een omgevallen schaap? Help het dan weer op zijn pootjes te staan.

Een ‘verwenteld’ schaap moet snel geholpen worden. Als het dier te lang op zijn rug ligt, drukken de ingewanden op de longen. Ze krijgt dan steeds meer moeite met ademen en kan uiteindelijk stikken. Maar let op! Een schaap te snel naar de zijkant draaien of te snel omdraaien kan ook gevaarlijk zijn. De kans op een maagkanteling is dan erg groot en kan ze alsnog overlijden. Maar wat moet je dan wel doen?Zo help je een verwenteld schaap:

  • Help het schaap via de kont omhoog. Laat haar eerst even ‘zitten’ en hou het dier vast. De achterpoten moeten eerst de grond raken.
  • Pak het schaap in de oksels om hem te laten zitten. Trek niet te hard aan de wol want dit kan bloeduitstortingen veroorzaken. Door haar even te laten zitten krijgen de spieren weer zuurstof en komen de organen weer op hun plek.
  • Als het schaap niet meewerkt, help haar dan in etappes.
  • Probeer na een paar minuten of het dier vanuit de zitpositie wil gaan staan. Het kan zijn dat ze slingerend wegloopt. Let dan op dat ze niet in de sloot valt. Als het schaap weer gaat grazen lijkt alles in orde.

 

Video van de Dierenbescherming:

Een schaap dat op haar rug ligt, poept gewoon door. Dus aan de hoeveelheid drollen is te zien hoe lang het dier er lag. Plassen is lastiger op haar rug. Wanneer ze gelijk plast als ze rechtop zit, is de kans groot dat ze er al een tijd lag. Lukt het niet om zelf een schaap te helpen? Bel dan het meldnummer ‘Red een dier’ op 144. Of de dichtstbijzijnde dierenambulance.

 

 

Bron: DierenbeschermingBlije schapen (Fotograaf: Katinkal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *